A Pro Silva Európa éves nagyrendezvénye: Luxembourg 2022. június 15-17.

2022.06.18.
Öreg tölgyes
„Tudás az erdészeknek – a Pro Silva a természetközeli erdőgazdálkodás terjesztésének tudásközpontja!”

A világ minden tájáról érkeztek erdészek ezen héten Luxemburgba, a Pro Silva 2022. évi találkozójára, mely szervezet a természetközeli erdőgazdálkodást (close-to-nature forestry) támogatja Európa-szerte. 2020-ban és 2021-ben ezt az éves háromnapos rendezvényt a COVID-19 világjárvány miatt nem lehetett megtartani, azonban az idei program újra egy tartalmas, jól sikerült rendezvény volt, melynek a Pro Silva Luxembourg nemzeti tagszervezet volt a házigazdája.

A találkozó szerdán a Parc Belle-Vue Hotelben a kormányzó testület éves ülésével kezdődött, ahol a Pro Silva tagjai megvitatják az európai erdők fenntartható kezelésének aktuális kérdéseit. Ez alkalommal skandináv és balti országok képviselete is jelentős volt, egy új taggal, Finnországból (Silva RY), résztvevőkkel Svédországból, Lettországból és Észtországból. Ezen felül új partnerség alakult ki az Erdészdiákok Nemzetközi Szövetségével (IFSA). Más országok a tanácskozáson online vettek részt, mint például Portugália, Szlovákia, Brazíliából (ACEF), Indiából (For EcoIndia), valamint Horvátországból, Albániából és Bosznia-Hercegovinából. A Pro Silva Hungaria-t a rendezvényen Dr. Csépányi Péter alelnök és Némedy Zoltán elnökségi tag képviselte.

„Végre a Pro Silva tagjai újra összejöttek, hogy megvitassák azokat az új kérdéseket és lehetőségeket, amelyekkel európai erdők tulajdonosaiként és gazdálkodóiként szembesülünk. Rendkívül hálásak vagyunk a Pro Silva Luxemburgnak, hogy nagylelkűen vendégül látták a 25. alkalommal megrendezett éves találkozót, amelynek kiterjedt programja a városi erdőgazdálkodást, az erdőgazdálkodás és a hidrológia, valamint az erdőgazdálkodás, a természetvédelem és a turizmus összeegyeztetésének témáit mutatta be. 2017. évi rendezvényen a Pro Silva megalkotta a „Transition to Transmission” (az „átmenettől átvitelig”) szlogent a Pro Silva jövőbeli fejlesztési feladataként. Most pedig a megbeszélések fő témája az lesz, hogy a Pro Silva hogyan tudja javítani szerepét a tudomány és a tények terjesztésének központjaként a természetközeli erdőgazdálkodásban, melyek a Szlovéniában 1989-ben történt alapítása óta eltelt 30 év alatt halmozódtak fel” – mondta Eckart Senitza, a Pro Silva elnöke.

A luxemburgi erdészek által kezdeményezett beszélgetés témái között szerepel a faültetvények (monokultúrák) vegyeskorú elegyes erdővé alakítása, az erdőtalajok funkcióinak helyreállítása, a kocsánytalan tölgy és a bükk közötti verseny; valamint a természetközeli erdőművelés szabályozásának megvalósítása. Szintén napirenden van a Pro Silva mintaerdők hálózatának frissítése, amely immár 120 különböző erdőt ölel fel, 133 000 ha területen. Ezek az erdők jelentik a legjobb példákat a természetközeli erdőgazdálkodási kialakítására, alapot adnak az adatcseréhez és a kutatáshoz, valamint helyszínt biztosítanak a képzésnek és a bemutatónak.

Észak-Skandinávia boreális fenyőerdőitől Spanyolország és Portugália pireneusi tölgyeseiig már megvan a tapasztalatunk az európai erdők ellenállóbbá alakításában. A sürgető feladat most az, hogyan lehet hatékonyan kommunikálni és bemutatni ezt a tudásbázist, hogy a döntéshozók, az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók Európa-szerte képesek legyenek fenntarthatóan hasznosítani erdei erőforrásaikat, és megőrizni vitalitásukat a folyamat során

Kik vagyunk?

A Pro Silva egy európai szervezet, amely a természetközeli erdőgazdálkodást és a folyamatos erdőborítást biztosító erdőművelési rendszereket támogatja. 1989-ben alapították Szlovéniában. Jelenleg 22 különböző nemzeti szervezet - mint teljes jogú tag - része az európai szervezetnek (köztük a Pro Silva Hungaria), ezen felül több országból jelentkező szervezet rendelkezik társult tagsággal, mint például 2018 óta az Egyesült Államokból (Forest Stewards Guild, New England Forestry Foundation), Indiából (ForEco India), Brazíliából (ACEF St. Catarina) és Kanadából ("Les Amis de la forêt Ouareau"). Ez remélhetőleg egy globális hálózat kialakulásának kezdetét jelenti. A Pro Silva szervezetekben jelenleg több mint 5500 szakember és erdőtulajdonos vesz részt.

A Pro Silva egész Európára kiterjedő, szemináriumokat és kirándulásokat is magában foglaló erdőművelési oktatási programja révén hirdeti elveit és koncepcióit. A tagok egyre gyakrabban vesznek részt partnerként nemzeti vagy nemzetközi kutatási és hálózatépítési projektekben. A legjobb gyakorlatokat bemutató erdők európai hálózata fejlesztés alatt áll.

(forrás: Pro Silva Európa)