Megjelent magyarul Ulrich Mergner könyve: A lépőkő-elmélet

2022.04.23.
Címlap

 

A Pro Silva Hungaria gondozásában a múlt év végén jelent meg Ulrich Mergner A lépőkő-elmélet című könyve.

A szerző a Bajor Államerdészet Ebrachi Erdészetének – ma már nyugdíjas – vezetője. A könyvben az örökerdő-gazdálkodás területén szerzett 30 éves tapasztalatait írja le és igazol három alapvető erdőkezelési felismerést:

  • A természetvédelemmel integrált erdőgazdálkodás az ökológiai sokféleség fenntartását, sőt javítását és a gazdálkodást is sokkal hatékonyabban valósítja meg, mint a passzív védelem, illetve a pusztán nyereségorientált gazdálkodás!
  • Sok kis terület védelme, illetve a termelésből való kihagyása jóval nagyobb biodiverzitást eredményez, mint egy ugyanakkora területű, de passzívan védett „erdőrezervátum”!
  • A könyvben ismertetett elvek szerinti gazdálkodás jelentősen növeli az erdők ökológiai sokféleségét – ezzel a természeti értékét – és ezzel együtt az ellenálló-képességét mindenféle károsító hatással szemben!

A könyvben leírt eredményeket a 2007. óta szervezett, németországi „szálaló” tanulmányutakon részt vett erdészek már megismerhették, a könyv ezeket az ismereteket összegezve és rendszerbe foglalva ismerteti.

A könyv – amelynek kiadására az AM pályázati támogatása nyújtott lehetőséget – megrendelhető a psh.keresztes [at] gmail.com címen. A megrendelésben kérjük feltüntetni a megrendelő (számlafizető) nevét, címét, adószámát (ha van), a megrendelt darabszámot és a postázási címet. A könyv ára a vásárolni kívánt példányszámtól függ, 5 darabig 1900, felette 1600 Ft/db.